Raise the red lantern

Zhang Yimou, 1991, China
Een rode lantaarn geeft aan welke vrouw de meester zal kiezen deze nacht.
Een passende openingsfilms voor La Notte 2018.
Raise the Red Lantern
Zhang Yimou, 1991, 126 min, China 

Extra bij de film
Een verhaal over de jaren ‘20 in China waarin het doodnormaal was dat mannen met meerdere vrouwen wonen vraagt om toelichting. China-expert Drs. Anne Sytske Keijser vertelt ons daarom over tijdgeest, het originele boek en cinematografische aspecten. Keijser is docent aan de Universiteit van Leiden waar ze onderzoek doet naar Chinese film en literatuur. Daarnaast verricht ze tolkwerkzaamheden, o.a. voor IFFR.

Elke avond als de schemering valt wachten vier vrouwen voor de ingang van hun kamer in een afgelegen landhuis in het noorden van China. Meester Chen kiest elke nacht een minnares om de nacht mee te spenderen. Hij beveelt zijn bedienden de rode lantaren van de kamer naar zijn keuze aan te steken. Een van deze vrouwen is de 19-jarige student Song Lian (Gong Li). Na het overlijden van haar vader is er geen geld meer voor haar opleiding en wordt ze de vierde vrouw van het streng bewaakte complex van de rijke heer Chen. Als nieuwkomer moet ze haar plek weten te bemachtigen in het labyrint van kamers, geheimen en strikte regels.

Regisseur Zhang Yimou ken je ook van Hero en House Of The Flying Daggers. Hij is een van de belangrijkste stemmen van de zogenoemde ‘vijfde generatie filmmakers’; makers die na de culturele revolutie afstudeerden van Beijing filmacademie. Na jarenlange onderdrukking staan in hun werk artistieke vrijheid en kritisch denken voorop. Raise The Red Lantern is een adembenemende film en niet alleen door de indrukwekkende beelden van het landhuis verlicht door rode lampionnen. Hoe rood het beeld ook kleurt; machtsspel is groter is dan wellust. En de gevolgen ervan zijn dodelijk.     

The film is English subtitled.